Francúzsko je spolu s Belgickom a Švajčiarskom skutočným expertom na výrobu čokolády. Každá z týchto krajín vyrába množstvo značiek vynikajúcich sladkých i horkých tabuliek, ktorými už doslova storočia zaplavujú svet. Viete však, ako rozlíšiť výrobky týchto európskych čokoládových veľmocí? 

 

Čokoláda pricestovala do Európy na palubách (pravdepodobne) španielskych obchodných lodí už v šestnástom storočí. Najskôr bola len vzácnym liekom v podobe horúceho nápoja na kráľovských a aristokratických dvoroch; odtiaľ sa neskôr postupne dostala aj na stoly obyčajného ľudu. 

 

Legenda hovorí, že Belgičania sa dostali k čokoláde o niečo skôr ako Francúzi. V roku 1615 údajne dostal kráľ Ľudovít XIII dar od svojej nastávajúcej, rakúskej princezny Anny, v podobe truhličky s čokoládou. Kráľovský dvor sa tejto úžasnej delikatesy rýchlo chopil a rozšírila sa zámožnými domácnosťami rýchlosťou blesku. Panovník Ľudovít XV. sa do tohto hriešne dobrého nápoja údajne zamiloval natoľko, že si ho dopriaval denne, pričom prípravu vraj zvládal osobne. Mal na to vyhradené špeciálne náčinie, vrátane predhriatych hrncov a jemných šálok na servírovanie. Jeho receptúra na prípravu skvelého čokoládového nápoja sa zachovala v písomnej podobe zaznamenanej šéfkuchárom Menonom v roku 1755. Obsahovala nielen topiace sa tabuľky čokolády, ale aj horúcu vodu a zohriate (nie uvarené!) vajíčkové žĺtka. Kráľ túto tekutú pochúťku údajne s úspechom servíroval aj svojim kurtizánam. 

 

Aj v dnešným dobách si Francúzi čokoládové umenie vysoko cenia; či už ide o výrobu samotnej čokolády alebo výrobkov z nej (o to sa starajú tzv. čokolatiéri). Francúzi čokoládu milujú natoľko, že každoročne koncom októbra organizujú Salon du Chocolat, odborný veľtrh s takými najrôznejšími čokoládami, až vám oči prechádzajú. 

 

Rovnako ako Francúzi pristupujú v kuchyni k akémukoľvek jedlu — so všetkou vážnosťou, precíznosťou a veľkorysosťou — tak milujú aj svoju čokoládu. Dokonale premyslenú, chuťovo komplexnú, hriešnu a vzácnu. Niektoré firmy na výrobu sladkých čokoládových pochúťok tu majú históriu tiahnucu sa cez celé storočia. Priamo v Paríži napríklad nájdete predajňu s čokoládou À la Mère de Famille, ktorá po prvýkrát otvorila svoje brány v roku 1761. Ochutnať tam čo len kúsok sladkého potešenia je zážitok na celý život. A čokoládové pralinky či tabuľky bývajú vo Francúzsku nielen potechou chuťových pohárikov, ale vďaka filigránskej výzdobe aj hotovou pastvou pre oči. 

 

V porovnaní s belgickou čokoládou sú francúzske výrobky z kakaových bôbov bohatšie a komplexnejšie chuťou, často menej sladké a výnimočne hladké svojou textúrou. Táto skvostná jemnosť je dosiahnutá vyšším podielom kakaovej hmoty. Čokoláda je tu často tmavá ako noc, na pohľad i ochutnanie luxusná, a dokonale remeselne spracovaná. Kým belgickú čokoládu (zaslúžene)) milujú masy, tú francúzsku si radi dopriavajú najmä skutoční fajnšmekri. 

 

Čokoládu tu tiež nájdete v mnohých tradičných i inovatívnych receptoch; nevynechajte ľahučkú čokoládovu mousse (penu) alebo sladkú dekadentnú ganache (polevu). Miestne čokoládové bonbóny sú často na rozdiel od plnených belgických v čokoláde len namočené, takže vás čaká slastné chrupnutie krehkej čokoládovej kôrky. 

 

Ak chcete obdarovať svojho čokoholika niečím skutočne unikátnym, siahnite po výrobkoch z čokolády z krajiny galského kohúta. Francúzska bonboniéra bude dobrodružstvom od rozbaľovania škatuľky až po posledné sladké sústo…