Čo obsahuje čokoláda alebo čo obsahuje kvalitná čokoláda?
Zloženie kvalitnej čokolády sa skladá z týchto základných surovín:
- kakaová hmota (nie v prípade bielej čokolády)
- kakaové maslo
- cukor
- sušené mlieko v prípade mliečnej alebo bielej čokolády
Kakaová hmota a kakaové maslo predstavujú spolu kakaovú sušinu, je to v podstate čo pochádza z plodu kakaovníka, a % uvedené na obale čokolády je % kakaovej sušiny. Napríklad ak máte v rukách 70% horkú čokoládu, znamená to že 70% (váhovo) pochádza z plodu kakaovníka, zvyšok 30% je cukor. Preto sa hovorí že tým vyšší % kakaovej sušiny, tým zdravšia čokoláda lebo obsahuje tým pádom oveľa menej cukru.
Najdrahšia surovina v čokoláde je kakaové maslo. Kvalitná čokoláda obsahuje len kakaové maslo ako tuk, tie menej kvalitné čokolády ho obsahujú minimum a nájdete v nich iné tuky ako palmový tuk alebo mliečny tuk.
Ak hľadáte:
- čokoládu bez cukru, jedná možnosť je si kúpiť 100%nú čokoládu
- čokoládu bez mlieka alebo bez laktózy, kúpte horkú čokoládu (v zložení by nemal byť sušené mlieko)
V čokoláde nájdete veľmi často sójový lecitín, je to emulgátor ktorý pomáha lepšie miešať ingrediencie. Sám od seba sójový lecitín je zdraví, lenže často pochádza z GMO sóje a výrobca nemá povinnosť to uvádzať na obale na koľko je ho menej ako 1% vo výrobku. Preto ponúkame radšej čokolády bez sójového lecitínu.