Čo obsahuje čokoláda alebo čo obsahuje kvalitná čokoláda?

Zloženie kvalitnej čokolády sa skladá z týchto základných surovín:

  • kakaová hmota (nie v prípade bielej čokolády)
  • kakaové maslo
  • cukor
  • sušené mlieko v prípade mliečnej alebo bielej čokolády

Kakaová hmota a kakaové maslo predstavujú spolu kakaovú sušinu, je to v podstate čo pochádza z plodu kakaovníka, a % uvedené na obale čokolády je % kakaovej sušiny. Napríklad ak máte v rukách 70% horkú čokoládu, znamená to že 70% (váhovo) pochádza z plodu kakaovníka, zvyšok 30% je cukor. Preto sa hovorí že tým vyšší % kakaovej sušiny, tým zdravšia čokoláda lebo obsahuje tým pádom oveľa menej cukru.

Najdrahšia surovina v čokoláde je kakaové maslo. Kvalitná čokoláda obsahuje len kakaové maslo ako tuk, tie menej kvalitné čokolády ho obsahujú minimum a nájdete v nich iné tuky ako palmový tuk alebo mliečny tuk.

Ak hľadáte:

-  čokoládu bez cukru, jedná možnosť je si kúpiť 100%nú čokoládu

-  čokoládu bez mlieka alebo bez laktózy, kúpte horkú čokoládu (v zložení by nemal byť sušené mlieko)

V čokoláde nájdete veľmi často sójový lecitín, je to emulgátor ktorý pomáha lepšie miešať ingrediencie. Sám od seba sójový lecitín je zdraví, lenže často pochádza z GMO sóje a výrobca nemá povinnosť to uvádzať na obale na koľko je ho menej ako 1% vo výrobku. Preto ponúkame radšej čokolády bez sójového lecitínu.